De revalidatie van Jesse

 

Jesse scheurde als 14 jarige jongen zijn voorste kruisband af tijdens het handballen.
Pas jaren later werd hij hieraan geopereerd.

Jesse wil kunnen handballen op het hoogste niveau en revalideert na zijn operatie bij onze sportfysiotherapeuten Sander en Yvon.
Lees hier zijn verhaal.

 

Sportervaring Jesse
Jesse ging als 10-jarige jongen tijdens een sportdag eens kijken of handbal iets voor hem was. Dit beviel zo goed dat hij meteen lid werd van Handbal Vereniging Rapiditas.
Jesse was getalenteerd en behaalde in de jeugdteams het hoogste niveau, de Jeugddivisie. Na een aantal jaren handballen bij Rapiditas, stapte Jesse over naar een andere club in Venlo. Hier kon hij in de jeugd op hoog niveau door blijven spelen, in de plaats van vervroegd door te stromen naar de senioren. Eenmaal 18 jaar stroomde hij door naar het eerste seniorenteam van Venlo.  

De knieblessure
De overgang van de jeugd naar de senioren ging ogenschijnlijk vloeiend. Echter bleek helaas niets minder waar. In 2012 scheurde hij als 14-jarige jongen zijn voorste kruisband in zijn rechterknie. Hij was te jong om geopereerd te worden en heeft 1 jaar conservatief in het ziekenhuis gerevalideerd. 

Zonder die voorste kruisband heeft Jesse dus nog heel wat jaren probleemloos kunnen handballen, tot de zomer van 2022. De rechterknie bleef een zwakke plek, en de orthopeed in het ziekenhuis constateerde, naast de kapotte voorste kruisband, een scheur in de meniscus. Deze werd operatief hersteld, maar ook na deze relatief kleine ingreep, bleef Jesse een instabiele knie houden. In overleg met de orthopeed werd er besloten om toch ook de voorste kruisband te reconstrueren.  

Waarom nu wel een operatie?
“Ik liep de laatste tijd tegen meer kleine blessures aan, het was nu voor mij een goed moment om me te laten opereren, ik wil mijn oude niveau weer kunnen halen en heb nu de motivatie om er vol voor te gaan” aldus Jesse. 

Jesse ging goed om met deze tegenslag en ging vol vertrouwen de operatie in. Hij had al een paar keer een blessure gehad en wist wat hem te wachten stond. 

Opereren en revalideren
In mei 2023 werd de voorste kruisband operatie uitgevoerd en is Jesse begonnen met de revalidatie bij Jouwfysio. 

“Mijn ouders komen al langer bij Jouwfysio voor hun lichamelijke klachten, ik heb er zelf ook goede ervaringen mee”. Jesse is geen onbekende bij Jouwfysio en ook voor dit lange revalidatietraject komt hij trainen bij Yvon Bruynen en Sander Kusters. Zij zijn beide sportfysiotherapeut en hebben veel ervaring in de revalidatie van voorste kruisbanden en ander knieletsel. Jesse komt 3x per week ben hen voor revalidatie.  

Inmiddels, begin 2024, is Jesse halverwege zijn revalidatietraject. Zijn herstel verloopt voorspoedig. Hij kan niet wachten om weer in de zaal te staan. Zijn grootste uitdaging zit nog in het terug vertrouwen in de knie. Hij wil weer alles met de knie kunnen en durven doen: exposure. img_0414

Dit is dan ook een belangrijke fase van de revalidatie, de overgang en terugkeer naar de sport: return to play. Sander en Yvon hebben hem uitgebreid getest op zijn kracht, lenigheid en snelheid. De testen worden met regelmaat herhaald om de voortgang te monitoren en Jesse veilig terug te laten keren naar het handballen. De trainingen bij Jouwfysio zijn gevarieerd, uitdagend en echt gericht op het terugkeren naar sport. In Jesses geval moet hij straks weer kunnen springen, goed kunnen landen en een wendbare knie hebben.  

De sporttoekomst
“Graag wil ik weer op het hoogste niveau presteren. Ik zal eerst mijn spel willen hervatten bij Rapiditas, de club waar ik begonnen ben en ook nog een jeugdteam train. Rapiditas heren 1 komt nu uit in de 1e divisie, het op 1 na hoogste niveau. Mijn doel is om in de toekomst eredivisie te kunnen spelen.” 

Wat is je verwachting van je revalidatie?
“Vol vertrouwen in mijn knie hebben en zonder angst weer plezier hebben in het spelletje”. 

Wanneer Jesses revalidatie voorbij is, is het van belang dat hij zijn benen sterk en stabiel houdt. Het advies van Yvon en Sander is dan ook om 1 à 2 keer per week de sportschool in te gaan voor kracht en stabiliteitsoefeningen, naast de trainingen op het handbalveld. Jesse kan niet wachten om het veld weer op te gaan.