Manuele therapie creëert bewegingsvrijheid

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Manuele therapie richt zich op de bewegingsmogelijkheden van het lichaam in het algemeen en de wervelkolom in het bijzonder.

Manueel therapeut heft blokkades op

Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan de manueel therapeut voor elke klacht een oplossing op maat voorstellen. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten. Anderzijds probeert de manueel therapeut je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor kan de manueel therapeut een aantal fysieke technieken gebruiken om blokkades op te heffen en bewegingsvrijheid te creëren. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de pijn neemt af en de juiste voorwaarden zijn geschept voor verder herstel.

Manuele therapie kan helpen bij diverse klachten

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen (vastzitten) van een gewricht. Vaak is overbelasting of een snelle verkeerde beweging de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen zijn: hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom, nek- en schouderklachten, rugklachten, duizeligheid bij bepaalde bewegingen, kaakklachten, knie- en heupslijtage en andere gewrichtsproblemen.

Manuele therapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig.

De manuele therapie wordt bij Jouwfysio verzorgd door Yvonne Cuijpers.

Voor aanvullende informatie bekijk hier de folder.