Bekkenfysiotherapie staat voor meer dan bekkenbodemklachten

Met bekkenfysiotherapie richt de fysiotherapeut zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn. De bekkenbodem vervult een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en vrijen. Veel klachten zijn te verhelpen, maar helaas hebben mensen vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als men over deze schaamte heen stapt, kan de kwaliteit van leven met bekkenfysiotherapie echt verbeterd worden.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Met bekkenfysiotherapie helpt de fysiotherapeut je bij het leren herkennen, trainen, ontspannen en efficiënt inzetten van de spieren rondom het bekken. Daarnaast krijg je bij bekkenfysiotherapie adviezen van de fysiotherapeut met betrekking tot houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en eventueel ondersteunende hulpmiddelen. De fysiotherapeut werkt nauw samen met de huisarts, specialisten, verloskundigen en eventueel seksuoloog.

Klachten waarbij bekkenfysiotherapie helpt

De volgende klachten kunnen behandeld worden met bekkenfysiotherapie:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Moeizaam kunnen ledigen van ontlasting
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap
  • Pijn bij het vrijen, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • Pijn in onderbuik, lies, rondom de anus of de geslachtsdelen

Daarnaast is bekkenfysiotherapie erg geschikt ter begeleiding tijdens en na de zwangerschap en wordt bekkenfysiotherapie veelal geadviseerd als begeleiding voor of na buikoperaties.

De behandelingen van bekkenfysiotherapie worden vergoed door de zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. De behandeling voor urineverlies wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor is dan wel een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.

De bekkenfysiotherapie wordt bij Jouwfysio verzorgd door Suzanne Bergh.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht op: www.nvfb.nl en www.bekkenbodem.net.

Of bekijk de folders:

>> Bekkenfysiotherapie

>> Bekkenpijn bij zwangerschap

>> Overactieve bekkenbodem

>> Pijn bekkengebied